2022.10.08.
10:59

Írta: Arth_ur

Hogyan ne népszerűsítsük a fügét...

"A FÜGE SZAPORÍTÁSA (100% BIZTOS MÓDSZER ) How To Root Fig Cuttings
Simplest Method!"

"Sok füge szerető embernek ajánlom hogy sétáljon együtt a Gellért hegyen..." (Sic!)
Szól az ajánlása a fenti című YouTube videónak.

Az ajánlás tartalmával egyetértek, menjenek, sétáljanak. A feliratozás helyesírását most ne bolygassuk, van annál nagyobb gond is; a videó kivitelezése is elég jó; de a tartalma sajnos gagyi.
Linket nem adok hozzá, tanulságként, figyelmeztetésként írom ezt a posztot, nem reklámnak. Aki akarja, a címe alapján könnyen megtalálja a YouTube-on.

Ha valaki ez alapján kezd neki a fügeszaporításnak, az egyrészt túlbonyolítja, másrészt nagy eséllyel fut bele maflásba. Felelős videoblogger, amatőr társait segíteni akaró kertész szerintem ilyet nem tesz fel.

- A minimum lenne, hogy kideríti, és megmondja, melyik régi fajtáról van szó.
(Legalább a Jeszenszky-Kárpáti régi fügemonográfiát megnézhetné, hogy szerepel-e benne, mint régi tájfajta a budai hegyekben.)

- A bemetszések tök feleslegesek, gyökereztető hormonra (pláne erős, fásszárúakra valóra) semmi szükség a fügénél, olyan könnyen gyökeresedik, mint egy fűzfa. Lehet ez kedvelt módszere valakinek, de hogy nem a legegyszerűbb, az biztos. Az ugyanis nem több, mint kora tavasszal ledugni egy 30-40 centis vesszőt a földbe, és megvárni hogy kinőjön belőle a bokor, és az is nagyon jó %-ban ered. Csak épp ilyenkor, fügeszezon végén nem aktuális.

- Semmi infó arról, hogy az ilyenkor, ősszel kigyökereztetett dugványt hová tegye, mit csináljon vele a lelkes kezdő, pedig a siker a végén ezen fog múlni.
Ha bent hagyja a szobában, melegen, tavaszra egy elnyurgult, satnya, döglődő dugvány lesz belőle, ha kiteszi szabadba, nem tud fejlődni és elpusztul. Ha már most, ősszel kezd dugványozni valaki, akkor biztosítania kell egy viszonylag hűvösebb és világos helyet, hogy a friss hajtásával át tudjon telelni az új fügéje.

- Az már csak a hab a tortán, hogy utcára kinyúló fügehajtások lemetszegetésére buzdít és elbagatellizálja, hogy ez szabálysértő. Pedig semmibe sem kerülne azt mondani, hogy ne lopják, hanem kérjék el azt a szaporítóanyagot, jóérzésű kertész nem utasít vissza ilyen kérést.

Tudom, tele a net ennél sokkal gagyibb videókkal, de ha az ifjú vlogger nem kényszeres röhögő szmájlikkal szór tele normális posztokat reakcióként, hanem hajlandó a tanulságokat megérteni belőle, akkor a jövőben nagyságrenddel jobbakat csinálhat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arthuragyal.blog.hu/api/trackback/id/tr2717949492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása