2021.11.18.
13:08

Írta: Arth_ur

Drasztikus csökkenés: több, mint harmadával csökkent a Covid-19 halálos áldozatok száma!!!!

Remélem, most örülnek azok, akik azért szoktak morogni az oldalamon, hogy elegük van abból, hogy állandóan a járvány rossz híreivel traktálja őket a média, meg még én is ilyeneket osztok meg.

Kár hogy hazudtam…

Illetve dehogy is!!! Igazat mondtam! 

No, akkor hogy a redvában is van most? Hát ugyanúgy, ahogy bő másfél évtizede egy politikusunk kente el, hogy összességében „hazudott”, és átverte, manipulálta az embereket, pedig szó szerint lehetett igaz, amit mondott: „Nem hazudtam, de nem bontottam ki az igazság minden részletét.” Nem arról van szó, hogy az ország másik leggyűlöltebb miniszterelnöke ne hazudna még többet és még nagyobbakat, csak az utóbbi soha nem ismeri be, és megjátssza az „igazmondót” a nyilvánvaló valósággal szemben is.

De térjünk vissza a számokhoz: tegnap reggel jelentettek 178 áldozatot, ma reggel már csak 131-et. Csökkent? Csökkent!
Mennyivel? 35,87786259541984732824427480916%-kal, azaz több, mint egy harmadával!
Tehát igazat mondtam szám szerint, csak épp csaltam, és az egésznek az üzenete egy ordas nagy hazugság.

Hogy egyik gyermekkori kedvencemet, Rodolfót idézzem: „Csak a kezemet figyeljék, mert csalok!”

Először azzal, hogy százalékalapnak a mai adatot vettem, és azt számoltam visszafelé, hogy ahhoz képest hány %-kal volt több tegnap. Csak azért, hogy látványosabb adatot kapjak. Korrekten az időben korábbihoz, mint alaphoz kellett volna viszonyítani a későbbit, hisz időben így zajlott a változás. Akkor persze csak egy bő negyedrésznyi (26,4%-os) csökkenésen lehetett volna ujjongani. És igazából ez a könnyebben észrevehető része a félrevezetésnek.

Másodszor azzal, hogy egy adatsorból önkényesen kiragadtam az utolsó kettőt (azaz „mazsoláztam”, válogattam az adatokból), hogy csak a „nekem tetszőt”, manipulatív célomnak megfelelőt mutassam meg. Igazából erős napi ingadozást mutató halálozási adatokkal van dolgunk, és a valóság sajnos az, hogy egy nagyon súlyos, emelkedő trenddel van dolgunk: míg október első felében napi 10 körül hullámzott az áldozatok száma, mostanra sajnos bőven napi 100 fölé csúsztunk, azaz egy hónap alatt egy nagyságrenddel (kb. tízszer) több áldozata van ennek a koronavírusnak. Az ilyen félrevezetésekkel egyéb területeken – még a tudományban is – bőven találkozunk, az adatok számunkra előnyös kiválogatása, a mazsolázás sajnos nagyon elterjedt, és néha nem is könnyen lebuktatható módja a manipulálásnak (angolul „cherry picking”, ha valaki rátúrna a neten).

Akkor már a számoknak sem lehet hinni?

Hát hinni lehet, csak nem érdemes.

Sokkal jobb, ha értünk hozzá, és tudjuk értelmezni „a számokat”, tisztában vagyunk azzal, hogy mit szabad, és mit nem szabad következtetni azokból a számokból. Aki figyeli, követi a híreket, megtanulhatta már, hogy ebben a konkrét esetben érdemesebb a heti (csúszó) átlagokat figyelni, a normálisabb cikkek ezt már meg is adják, pl. a Telexen, 444-en, abból már jól látszik a trend. Persze az is hetekig, vagy inkább hónapokig tartott, hogy ez a helyére kerüljön, a járvány kezdetén általános pánik és pánikkeltés közepette rendszeresen találkoztunk eszetlen ajvékolással egy-egy kiugró adat újságírói prezentálásakor, ami legalább annyira megalapozatlan volt, mint amennyire most az örömködés lenne a „harmadával csökkenés” kapcsán itt, a negyedik hullám sűrűjében.

Egyszer majd túlleszünk a negyedik hullámon is, egyszer majd belesimul ez a betegség is a „megszokott” szezonális betegségeink sorába (hogy hány hullám után, és hány áldozat mellett, arról nem kezdek jóslásokba), de a szkeptikus szemléletre, a számok és statisztikák helyükön való kezelésére szükségünk lesz utána is, az élet egyéb területein is!

Ne hagyjuk megvezetni magunkat máskor sem, a manipulatív átverések járványát visszaszorítani még nehezebb!

A Salátabiológus
=============

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arthuragyal.blog.hu/api/trackback/id/tr5216758508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.11.18. 19:53:40

Tavasszal mondta a nemzethy dictator, hogy
Kedves Maszk, goodbye!
Szombattól megint kötelező a maszk, 6 millió oltottnál.
Most miért nem mondja Orbán, hogy
Kedves Maszk, WELCOME!
süti beállítások módosítása